DARIO HREBAK NOVI JE PREDSJEDNIK HSLS-a

Gradonačelnik Bjelovara na čelu stranke naslijedio je Darinka Kosora

16. studenog 2019. godine održan je 19. sabor HSLS-a u Zagrebu. Članovi najstarije političke stranke u novijoj hrvatskoj povijesti izabrali su novog predsjednika Daria Hrebaka, sadašnjeg gradonačelnika grada Bjelovara, mladog i perspektivnog političara koji je do sada obnašao dužnost i saborskog zastupnika i državnog tajnika u MUP-u. Kolege iz stranke u njemu su vidjele golemi liderski potencijal te se isti kandidirao na stranačkim izborima i premoćno pobijedio svoga protukandidata, sadašnjeg državnog tajnika Žarka Katića.
Nekada druga politička stranka u Hrvatskoj, godinama je već slab oponent vodećim strankama, koju je 10 godina vodio Darinko Kosor, što su članovi ocijenili povijesno lošim rejtingom i vođenjem jer HSLS je proizveo i utemeljio mnoštvo vrijednosti na koje su Hrvati s pravom bili ponosni i prema HSLS-u gledaju s nostalgijom i željom da ponovno probudi u Hrvata liberalnu demokraciju s naglaskom na socijalni status. Slabi politički rezultati i skori izborni ciklusi bili su krajnje upozorenje da u redovima liberala hitno treba mijenjati prvu postavu.
Hrebak je predstavio svoj pobjednički program sadržan u pet točaka koji su liberali zdušno prihvatili shvativši da je izborni program oružje kojim će se vratiti povjerenje glasača i simpatizera u liberale Hrvatske jer dosadašnje ponašanje političara i nesposobnosti najvećih stranaka da gospodarski oporave zemlju iscrpili su narod, a posebno mlade koji odlaze iz Hrvatske.
– Plan s pet ključnih točaka koji uključuje poticanje na potrošnju (smanjenje mjera štednje), podizanje poreza za najbogatije,a smanjenje poreza na gospodarstvo i proizvodnju (smanjiti ekonomsku nejednakost), reformu izbornog sustava, zaustaviti ekološku devastaciju Hrvatske i obrazovanjem do progresivne kompetitivnosti- rekao je Hrebakte je naglasio da je zagovornik onoga što naziva „pozitivnom politikom“ koja treba raskinuti s prevladavajućom tumornom atmosferom i započeti podizanje osjećaja optimizma da se zaustavi veliki demografski slom Hrvatske. Svi koji su se do sada politički lideri okretali različitim formama protekcionizma i lošim idejama vođenja Hrvatske odveli su je u ekonomski slom i propast, samo će slobodna trgovina i poticanje na potrošnju pokrenuti Hrvatsku u bolju budućnost.
Hrebak se sa svojim novim „progresivizmom“ dobro uklapa u novu konfiguraciju političkih podjela u političkom prostoru Hrvatske. Klasičnu konfrontaciju između ljevice i desnice trebao bi zajamčiti upravo netko tko zagovara gospodarski rast i razvoj kao i ekonomsku i kulturnu globalizaciju,a ne stalno vraćanje u prošlost i međusobne podjele na crne i crvene.
-Sadašnje vodeće stranke HDZ i SDP predstavljaju tek dvije strane istog novčića. Nije li vrijeme da promijenimo valutu ….upravo to treba Hrvatskoj – rekao je Dario Hrebak i obećao vraćanje povjerenja u HSLS.